Beton is van zichzelf niet 100% volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet gelijk door een dikke betonvloer of betonnen wand. Echter heeft onbewerkt beton wel degelijk poriën en kleine scheurtjes die het voor water en vocht mogelijk maken om binnen te dringen. Uiteindelijk is het mogelijk voor water om door het beton te dringen. Het is verstandig om uw beton af te werken en waterdicht te maken om dit tegen te gaan. Hoe dit in zijn werking gaat en wat u zelf kunt doen om beton waterdicht te maken, leest u hier.

Woonbeton

Waarom moet een betonvloer waterdicht worden gemaakt?

Beton is een stevig en sterk materiaal, moet dit überhaupt waterdicht worden gemaakt? Hoewel een betonvloer sterk en stevig is als ondergrond, is deze zonder de juiste behandeling niet compleet waterdicht. Door beton waterdicht te maken zorgt u ervoor dat het beton beter is beschermd. Naast regenwater, is het waterdicht maken van beton ook een goede bescherming tegen vocht, vet en zout. Bijkomend dat betonrot en schimmel minder de kans krijgen zich uit te kiemen op een waterdichte betonvloer.

Hoe stroomt water door beton?

In eerste instantie wordt het water door het beton tegengehouden. Toch blijft water achter in de poriën van het beton, totdat het beton geheel nat wordt. Wanneer de poriën compleet nat zijn, zal het water door het beton komen. Dit komt het meeste voor bij beton met langdurige aanraking met water, denk aan een betonvloer buiten, een badkamer of een autogarage.

Is een betonvloer waterdicht maken noodzakelijk?

Hoewel het waterdicht maken van beton niet noodzakelijk is voor het gebruik binnenshuis, is het aangeraden dit toch te doen voor uw betonvloer. Het waterdicht maken van beton beschermt de vloer tegen onder andere water, vocht, vetten en vries- en dooischade. Binnenhuis wordt nog wel eens met dingen geknoeid, bijvoorbeeld op een betonvloer in de keuken. Om blijvende schade te voorkomen en schimmel te verminderen wordt aangeraden dit beton waterdicht te maken.

Beton waterdicht laten maken?

Ontvang een offerte op maat van onze experts!

Zelf beton waterdicht maken (stappen)

Zelf uw beton waterdicht maken kan. Met de juiste handigheid, tijd en kennis is het mogelijk om zelf uw beton te impregneren. Leest u zich daarom eerst goed in, voordat u begint. Hoe u beton waterdicht maakt door het beton te impregneren leest u hier stapgewijs:

  • Het waterdicht maken van beton begint bij het schoon en vlak maken van de ondergrond. Dit kunt u doen door met behulp van een hogedrukspuit het vuil en vet van het beton te verwijderen.
  • Vervolgens gaat u het beton schuren. Door het beton goed te schuren wordt het oppervlak extra vetvrij gemaakt.

betonvloer

  • Wanneer de oppervlakte goed schoon is, is het van belang om deze te controleren op eventuele scheuren. Merkt u deze in dit stadium op? Zorg er dan eerst voor dat u deze opvult, voordat u met het impregneren van uw beton begint.
  • Voor het beste resultaat kiest u een impregneermiddel van een hoge kwaliteit. De volgende stap is dan ook om de juiste impregneer uit te zoeken. Houdt hierbij rekening met de locatie van het beton dat u wilt impregneren. Gaat het bijvoorbeeld om een betonvloer in de badkamer, woonbeton of een betonvloer buiten?
  • Scherm de randen af. Tape de randen van het oppervlak af en bedek de overige plekken die niet geïmpregneerd worden (met een zeil bijvoorbeeld).

Wanneer er is gekozen voor het juiste beton impregneermiddel, de randen afgetaped zijn en de overige oppervlakken bedekt, kan er eindelijk gestart worden met het daadwerkelijk impregneren. Gebruikt u een impregneervloeistof op een verticale oppervlakte? Zorg er dan voor dat u van boven naar beneden werkt voor de mooiste afwerking. Daarnaast is het belangrijk dat u altijd beschermende kleding en accessoires draagt (bijvoorbeeld rubberen handschoenen en een veiligheidsbril) zodat direct contact met de huid zo veel mogelijk vermeden wordt.

  • Impregneer vervolgens met een drukspuit, kwast of roller (afhankelijk van het type impregneer) totdat de oppervlakte volledig nat is. Tot slot vergt de klus veel geduld, aangezien het impregneer de tijd nodig heeft om in te werken. Laat de oppervlakte dus ook geheel drogen voordat u deze weer gaat gebruiken.

Liever overlaten aan de experts?

Toch liever uw betonvloer laten impregneren door een vakman? Daar helpen onze specialisten van The Concrete Factory u graag bij! Zo bent u zeker van het beste resultaat. Neem contact met ons op voor meer informatie, dan bespreken we graag de mogelijkheden.

Ervaren specialisten inschakelen?

Ontvang een offerte op maat!