onze vloeren zijn 100% Groen
Duurzame materialen
Binnen een dag klaar
Hoge kwaliteit producten
slide image
slide image

Betonvloer onderhoud

Een betonvloer is uiterst sterk en zal ook niet snel beschadigd raken. Wel krijgt de toplaag van de betonvloer veel te maken met hevige slijtage en is regelmatig onderhoud wenselijk. Maar hoe onderhoudt u nu een betonvloer? Welke technieken en middelen zijn er om uw betonvloer te onderhouden? Op deze pagina leest u alle mogelijkheden voor het onderhoud van een betonvloer.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Meer dan 20 jaar ervaring

Scherp geprijsd

100% duurzaam

Soorten betonvloer onderhoud

Het onderhouden van een betonvloer kan op verschillende manieren met ieder andere doelen. Wanneer de vloer net is geplaatst, wilt u deze beschermen met een impregneermiddel bijvoorbeeld. In het geval van hardnekkige vlekken wilt u de betonvloer juist schuren. Wanneer u welk soort onderhoud voor uw betonvloer nodig heeft vindt u in dit overzicht:

Soort onderhoud Wanneer Techniek
Beschermen Na plaatsen / herstellen Impregneren of coaten
Herstellen Bij hardnekkige vlekken Schuren en polijsten
Schoonmaken Met regelmaat o.a. Stofzuigen

Beschermen

Om op lange termijn vlekken op uw betonvloer te vermijden is het belangrijk om de vloer na plaatsing te impregneren of te coaten. Beton is van zichzelf niet waterdicht, daarom dat je een beschermende laag aanbrengt om de vloer te beschermen tegen vocht, vet en vuil.

Impregneren is de vloer waterafstotend, schimmel- en vuilwerend of brandvertragend maken door deze te doordringen met een beschermende stof. Bij coating wordt er een laag bovenop de vloer aangebracht die het beton beschermd.

Herstellen

Vlekken en vuiltjes zijn gemakkelijk weg te werken door de betonvloer te schuren en te polijsten. Door de vloer te schuren verdwijnen de zachtere stoffen en houdt u het meest harde gesteente over. Naast dat dit de vlekken verwijdert, wordt de vloer gladder en krijgt deze een mooie glans.

Schoonmaken

Regelmatig een betonvloer schoonmaken werkt erg preventief als het gaat om vlekken en slijtage. Door uw betonnen vloer schoon te maken geeft u vuil en vet geen kans om schade aan te richten. Gebruik PH-neutrale zeep in combinatie met water voor het schoonmaken van de betonvloer om verkleuring te voorkomen en maak de vloer na het schoonmaken altijd goed droog.

Betonvloer onderhouden

Bekijk onze onderhoudsvormen voor uw betonvloer.

50-image

Betonvloer repareren

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van scheuren, barsten of gaten in een betonvloer. Dit kan onder andere komen door een roestende wapening (betonrot) of overbelasting. Voor het repareren van beton zijn meerdere technieken mogelijk, denk aan:

  • Reparatiemortels
  • Lijmen
  • Betonbescherming
  • Renovatie (schuren en coaten)

Ook is het mogelijk om zelf de gescheurde betonvloer te repareren. Lees hier meer over het repareren van uw betonvloer.

Betonvloer polijsten

Om een gevlinderde betonvloer een mooi glimmend uiterlijk te geven wordt deze gepolijst. Daarnaast geeft het de vloer een duurzame en sterke afwerking. Bij het polijsten van de betonvloer worden schuurmachines gebruikt die geleidelijk overstappen naar een steeds fijnere korrel om het gewenste resultaat te bereiken. Een gepolijste betonvloer zien we veel terug in de horeca of bij showrooms. Deze worden wel veel belopen en hebben dus regelmatig onderhoud nodig. Lees meer over betonvloer polijsten.

Betonvloer reinigen

Wanneer u de betonvloer reinigt moet u er op letten dat de juiste schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Met de verkeerde reinigingsmiddelen kan het zijn dat de betonvloer beschadigd raakt. Gebruik daarom alleen aanbevolen artikelen en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of ontkalker. Lees meer over het reinigen van beton.

Kosten en onderhoud

Door de betonvloer goed en regelmatig te onderhouden bespaart u veel kosten. Het is duurder om achteraf het beton te repareren dan om wekelijks de vloer schoon te maken. Zo kost het impregneren van een betonvloer zo’n €7 à €8 per vierkante meter. Na het impregneren is de vloer beschermd en gaat deze nog vele jaren mee. U hoeft enkel nog regelmatig de vloer te stofzuigen en te poetsen.

gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Tips voor het onderhouden van een betonvloer

Het beton onderhouden is essentieel voor het verbeteren van de levensduur van de vloer. Voorkom dat de vloer scheurt of barst met deze belangrijke tips:

  • Gebruik PH-neutrale zeep bij het schoonmaken.
  • Ruim gemorste zuren en vetten direct op.
  • Maak na het schoonmaken de betonvloer goed droog.
  • Gebruik geen stoomreiniger, deze kan de toplaag beschadigen.
  • Plaats beschermvoetjes onder het meubilair om krassen te voorkomen.
  • Stofzuig regelmatig om vuil en zand te verwijderen.

Veelgestelde vragen over het onderhouden van een betonvloer

Betonvloer schoonmaken met hogedrukspuit of stoomreiniger?

Wij raden af de betonvloer schoon te maken met een stoomreiniger. De stoom dringt in de impregneer laag en kan deze beschadigen. Ook raden wij af een hogedrukspuit te gebruiken voor het schoonmaken van de betonvloer. Er is namelijk een grote kans dat er beschermingslagen worden weggespoten.

Hoe kan ik het beste mijn betonvloer onderhouden?

Voor de dagelijkse/wekelijkse schoonmaak raden wij aan een emmer met lauw water te gebruiken met een beetje zeep. Gebruik hiervoor wel natuurlijke (of PH-neutrale) zeep.

Hoe houd ik mijn betonvloer schimmelvrij?

Door de vloer te impregneren en deze goed te onderhouden voorkomt u dat schimmel op de vloer komt.

Welk schoonmaakmiddel voor betonvloer?

Wij raden aan om uw betonvloer één keer per week te reinigen met een PH-neutraal schoonmaakmiddel zoals The Concrete Cleaner. The Concrete Cleaner is speciaal ontwikkeld voor het onderhouden van zichtbetonvloeren. De zeep biedt iedere keer weer extra bescherming en zal zich vastpakken aan de poriën van het beton.

Hoe verwijder ik krassen uit mijn betonvloer?

Hoe u krassen of scheuren in uw betonvloer kunt repareren leest u hier.

Kan beton tegen azijn?

Nee, wij raden af uw betonvloer te reinigen met azijn. Azijn breekt kalk af wat in beton zit.