onze vloeren zijn 100% Groen
Duurzame materialen
Binnen een dag klaar
Hoge kwaliteit producten
slide image
slide image

Betonvloer repareren

Heeft u scheuren, barsten of gaten in uw betonvloer? Wilt u een controle laten uitvoeren om erachter te komen of uw betonvloer last heeft van betonrot? Bij betonschade aan uw vloer kunt u deze het beste zo spoedig mogelijk repareren. Op deze pagina leest u meer over de verschillende oorzaken van betonschade en hoe u de betonvloer kunt herstellen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Meer dan 20 jaar ervaring

Scherp geprijsd

100% duurzaam

Oorzaken van barsten en scheuren in de betonvloer

Het ontstaan van scheuren en barsten in een betonvloer kan verschillende oorzaken hebben. Het is de meest voorkomende vorm van schade in een betonvloer, u herkent ze aan gebroken lijnen die bloot liggen aan het oppervlak. De meest voorkomende oorzaken van scheuren en barsten in betonvloeren zijn:

  • Overbelasting (mechanisch)
  • Roesten van wapening (betonrot)
  • Chemische reacties (corrosie)
  • Vorstschade
  • Veroudering

Beschermen

Om op lange termijn vlekken op uw betonvloer te vermijden is het belangrijk om de vloer na plaatsing te impregneren of te coaten. Beton is van zichzelf niet waterdicht, daarom dat je een beschermende laag aanbrengt om de vloer te beschermen tegen vocht, vet en vuil.

Impregneren is de vloer waterafstotend, schimmel- en vuilwerend of brandvertragend maken door deze te doordringen met een beschermende stof. Bij coating wordt er een laag bovenop de vloer aangebracht die het beton beschermd.

Herstellen

Vlekken en vuiltjes zijn gemakkelijk weg te werken door de betonvloer te schuren en te polijsten. Door de vloer te schuren verdwijnen de zachtere stoffen en houdt u het meest harde gesteente over. Naast dat dit de vlekken verwijdert, wordt de vloer gladder en krijgt deze een mooie glans.

Schoonmaken

Regelmatig een betonvloer schoonmaken werkt erg preventief als het gaat om vlekken en slijtage. Door uw betonnen vloer schoon te maken geeft u vuil en vet geen kans om schade aan te richten. Gebruik PH-neutrale zeep in combinatie met water voor het schoonmaken van de betonvloer om verkleuring te voorkomen en maak de vloer na het schoonmaken altijd goed droog.

50-image

Scheuren in betonvloer repareren

De grootste oorzaak van scheuren in een betonvloer komt door het krimpen of uitzetten van dit natuurproduct. Zo kan bij het storten van een betonvloer deze te snel drogen en uitharden waardoor het beton krimpt en scheuren vertoont. Ook door veroudering kan een betonvloer gaan krimpen en scheuren. Gelukkig zijn scheuren in beton goed te repareren met de juiste kennis en materialen. Vertoont uw betonvloer scheuren? Neem contact op.

Zelf betonvloer repareren in 5 stappen

Een scheur of barst in uw betonvloer is vaak gemakkelijk te repareren als het om een klein oppervlakte gaat. Zorg voordat u het volgende stappenplan naloopt dat de vloer vrij is van olie of vet zodat de betonvuller beter kan hechten.

Stap 1 – Brokstukken verwijderen: Gebruik een beitel en hamer om grote stukken in de scheur of barst te verwijderen. Dit ‘sleutelen’ wordt gedaan om de scheur groter te maken zodat het vulmateriaal beter hecht.

Stap 2 – Schoonmaken: Na het sleutelen moet de de scheur of barst stof- en vuilvrij worden gemaakt. Met een bezem en stofzuiger maakt u gemakkelijk de betonvloer gereed om deze te repareren.

Stap 3 – Vulmiddel verspreiden: Als derde stap voor het repareren van uw betonvloer vult u de scheur met een betonvuller. Bereid de vuller volgens de aanwijzingen van de fabrikant en pas deze toe op het beton. Controleer tijdens en na het vullen of het vulmiddel mooi egaal is uitgezakt. Als dit er niet strak uitziet moet u op sommige plekken nog wat toevoegen. Om het vulmiddel mooi egaal te verspreiden gebruikt u een troffel.

Stap 4 – Wachten: Nadat de scheur is gevuld dient u het vulmiddel te laten drogen. Hoelang deze moet drogen staat op het vulmiddel aangegeven.

Stap 5 – Afdichten: Nadat de gevulde scheur is opgedroogd is het verstandig deze af te dichten. Door de gerepareerde betonvloer af te dichten voorkomt u dat er gemakkelijk vlekken op komen.

gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Betonrot repareren

De meest voorkomende schade aan een betonvloer is de zogeheten betonrot. Deze schade ontstaat doordat de in de betonvloer aanwezige bewapening begint te roesten. Vooral oudere huizen en gebouwen zijn extra vatbaar voor betonrot. Doordat roest uitzet, zal het beton op die plek gaan barsten. Er zijn verschillende mogelijkheden om betonrot te repareren en te herstellen. Bij een beperkte schade is een behandeling met een speciale primer vaak de oplossing. Bij grotere plekken vraagt betonrot echter een andere aanpak. In dat geval zal de betonvloer gerepareerd moeten worden met behulp van een hulpbekisting of coating.

Hoe betonrot herkennen?

Door te herkennen wanneer er sprake is van betonrot, kunt u snel actie ondernemen en overgaan op reparatie. In de meeste gevallen kan betonrot goed bestreden worden om de betonvloer weer sterk te krijgen. U kunt betonrot aan verschillende kenmerken herkennen, namelijk:

  • U ziet zichtbare bewapening.
  • Een deel van de bewapening is verdwenen.
  • Er zijn roestplekken aanwezig op en rondom de bewapening.
  • U ziet donkere, roodbruine vlekken op uw vloer.

Bij het zien van deze kenmerken is het verstandig deze zo spoedig mogelijk te repareren voor de veiligheid van de betonvloer.

Zelf betonrot repareren

Bij kleine oppervlaktes en minimale betonrot is het mogelijk om dit zelf te repareren en uw betonvloer te herstellen. We leggen u de te ondernemen stappen voor het repareren van betonrot stapsgewijs uit:

Stap 1 – Voorbereiding van het beton: Zorg ervoor dat het te behandelen stuk beton schoon en droog is en bereken de benodigde hoeveelheid materiaal voor het repareren van de betonvloer.

Stap 2 – Het aangetaste beton verwijderen: Verwijder het zichtbaar aangetaste beton met een beitel of hame. Zo breekt u het beton af en ruimt u het uit de weg voor de reparatie.

Stap 3 – Breng een primer of hechtlaag aan: Besmeer de betonvloer met een primer/hechtlaag zodat het nieuwe beton goed vast blijft zitten aan de bestaande vloer.

Stap 4 – Betonmortel aanbrengen: Bereid de betonmortel voor en breng dit op de gewenste plek.

Stap 5 – Eventuele afwerkingen: Nadat de nieuwe betonlaag is aangebracht is het mogelijk deze (na het drogen) af te werken voor eventuele toepassingen.

Betonvloer reparatie door experts

Geeft u de reparatie van uw betonvloer toch liever uit handen? Hoewel het repareren van uw betonvloer voor kleine oppervlakten vaak zelf te doen is, is het verstandig hiervoor een expert in te schakelen. Door het kritische oog van onze vakmensen kunnen onderliggende oorzaken worden ontdekt en eventuele ernstigere schades beperkt worden. Neem gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Hoe repareer ik beton?

Allereerst maakt u de vloer stofvrij en haalt u loszittende deeltjes weg, dit kan met een stofzuiger. Vervolgens verspreid u de vulmiddel daar waar de scheur of breuk zit. Laat het vulmiddel drogen, waarna u de vloer kunt afwerken zoals u wilt. Dit kan bijvoorbeeld met coating, verf of impregneer.

Hoe herstel ik gepolierde beton?

Vlekken en oneffenheden op een gepolierde betonvloer kunt u schuren en polijsten om deze te herstellen. Bij scheuren of gaten houdt u zich aan het bovenstaande stappenplan.

Waarom barst of scheurt mijn beton?

De grootste oorzaken van barsten of scheuren in beton zijn: Roestende bewapening, chemische aantasting, overbelasting, vorstschade en fysische aantasting.

Is het mogelijk zelf beton te repareren?

Ja, voor kleine scheurtjes is het goed mogelijk deze zelf te repareren. Let wel, dat de reden van de scheur door een expert achterhaald kan worden. Het is daarom altijd aan te raden een betonspecialist in te schakelen bij schade.