onze vloeren zijn 100% Groen
Duurzame materialen
Binnen een dag klaar
Hoge kwaliteit producten
Vorige

Een betonvloer in de badkamer: waar moet ik op letten?

Bij het inrichten van een badkamer staan we vaak stil bij het sanitair en zijn functionaliteit, maar hoe zit het met de basis – de vloer? Heeft uw badkamervloer het juiste afschot om effectief water af te voeren? Met een betonvloer zit u gelijk goed. In dit artikel bekijken we waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat uw badkamer met betonvloer niet alleen mooi is, maar ook bestand is tegen de uitdagingen van water.

betonvloer badkamer

Een betonvloer met afschot

Om te zorgen voor goede afwatering in uw badkamer, is een afschot onmisbaar. Het afschot, ofwel een lichte helling in de vloer, zorgt ervoor dat water gemakkelijk naar de afvoer stroomt. Dit is natuurlijk cruciaal in een badkamer. Naast een afschot kunt u gebruikmaken van een afscheiding. Zo zorgt u ervoor dat niet de gehele vloer nat raakt en alleen een afschot nodig is in het douchegedeelte.

Het belang van een goede (water)dichtheid

Een aspect dat nauw samenhangt met het afschot is de dichtheid van de betonvloer. Een betonvloer moet de juiste dichtheid hebben om te voorkomen dat water doordringt en zich onder de vloer verspreidt. Daarom is het impregneren na het leggen van de betonvloer verplicht. Zo wordt een hogere dichtheid gegarandeerd en wordt de kans op het doordringen van water verkleind. Daarnaast zorgt het impregneren er ook voor dat de betonvloer gemakkelijker te onderhouden is.

Een douchedrain in de betonvloer

Een goed ontworpen en correct geplaatste douchedrain is van groot belang voor een effectieve waterafvoer. De douchedrain fungeert als poortwachter die ervoor zorgt dat het water naar de afvoer stroomt. Bij het kiezen van de juiste douchedrain is het belangrijk om te kiezen voor een douchedrain zonder flens en met onder-uitloop. Deze beide aspecten verkleinen de kans op scheurvorming in het beton. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een lineaire douchedrain, omdat deze een groter afvoergebied omvat. Als laatste moet de douchedrain in lijn met het afschot worden geplaatst. Zo stroomt het water gelijk naar de juiste plek.

gestorte betonvloer

Een badkamer moet veilig zijn

Een badkamer moet veilig zijn. Het laatste wat u wilt, is dat u in de badkamer uitglijdt. Betonvloeren maken we veiliger door bijvoorbeeld een antislip-coating aan te brengen. Een licht geruwde afwerking biedt extra grip, vooral in de douche en rondom het bad is dit fijn. Daarnaast helpt vloerverwarming de vloer sneller te drogen, waardoor het risico op gladde oppervlakken afneemt. Zo kunt u genieten van een stijlvolle en veilige badkamer.

Het onderhouden van uw betonvloer in de badkamer

Een betonvloer is eenvoudig in onderhoud. Het is alleen van belang dat u regelmatig stofzuigt en dweilt. Het reinigen van de betonvloer doe je het beste met een pH-neutraal schoonmaakmiddel, zoals bijvoorbeeld The Concrete Cleaner. Doordat de betonvloer in de badkamer veel te verduren krijgt, is het verstandig om tijdens de schoonmaak extra aandacht te geven aan het controleren van beschadigingen en eventuele scheuren. Schakel dan indien nodig een expert in.

De voordelen van een betonvloer in de badkamer

De badkamer is een vochtige ruimte door het water en stoom van de douche. Een betonvloer is dermate geschikt voor een badkamer en brengt ook menige voordelen met zich mee:

  1. Duurzaamheid: Betonvloeren zijn robuust en bestand tegen slijtage, waardoor ze lang meegaan.
  2. Eenvoudig onderhoud: Betonvloeren vergen minimaal onderhoud en zijn gemakkelijk schoon te houden.
  3. Veelzijdigheid in design: Betonvloeren bieden diverse ontwerpmogelijkheden, van moderne tot industriële stijlen.
  4. Warmtebehoud: Beton kan warmte vasthouden en is ideaal in combinatie met vloerverwarming.
  5. Hoge dichtheid: Wanneer de betonvloer geïmpregneerd is, wordt de dichtheid van de vloer verhoogd waardoor de vloer extra vuil- en vlekafstotend is.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een betonvloer in uw badkamer en/of wilt u meer weten? Kom in contact met onze experts of lees meer op onze ‘betonvloer badkamer’ pagina.

The Concrete Factory

Onze experts staan voor u klaar om te helpen met al uw vraagstukken over beton.