onze vloeren zijn 100% Groen
Duurzame materialen
Binnen een dag klaar
Hoge kwaliteit producten
Vorige

Inspiratie: Welk vloerkleed past bij een betonvloer?

Een betonvloer kan een eigentijdse en industriële uitstraling geven aan elke ruimte. Om echter een perfecte balans te creëren tussen functionaliteit en sfeer, is het neerleggen van een vloerkleed in vele gevallen de juiste zet. Een goed gekozen kleed is niet enkel lekker om op te lopen, ook kan deze de sfeer verrijken en een warme, uitnodigende ambiance creëren.

woonbeton concretefactory
Een betonvloer met vloerkleed

De voordelen van een vloerkleed op een betonvloer

We zetten enkele voordelen van een vloerkleed voor u op een rijtje:

  1. Isolatie: Het tapijt fungeert als een extra isolatielaag, waardoor de kou die vanuit het beton opstijgt wordt verminderd en de ruimte warmer aanvoelt.
  2. Geluidsabsorptie: Het vloerkleed absorbeert geluid, waardoor de akoestiek in de ruimte verbetert.
  3. Visuele warmte: Heeft u een grijze betonvloer, maar wilt u toch wat warmte in de ruimte? Kies dan voor een warm-tonig vloerkleed of een vloerkleed van een dik materiaal.
  4. Comfort: Naast esthetiek biedt een vloerkleed extra comfort.

Sfeer creëren met een vloerkleed

Een vloerkleed is niet alleen functioneel, het voegt ook sfeer toe aan de ruimte. Wanneer u heeft gekozen voor hardere materialen in uw interieur zoals beton en staal, kies dan een zachter en warmer kleed ter contrast. Begin bijvoorbeeld met het kiezen van warmere kleuren en texturen die contrasteren met het koele karakter van het beton. Een wollen tapijt met aardetinten kan een gevoel van luxe toevoegen en tegelijkertijd de ruimte opwarmen.

Waar moet je op letten tijdens het kiezen van de juiste vloerkleed

Bij het kiezen van een vloerkleed voor een betonvloer zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden. Allereerst is het handig om de juiste maat te kiezen. Een klein tapijt kan verloren gaan op een grote betonnen vloer. Een groot tapijt, aan de andere kant, kan de ruimte overweldigen en verliest u de charme van de betonvloer. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het materiaal van het vloerkleed. Voor een betonvloer kan een dik kleed meer comfort bieden, terwijl een lichter tapijt gemakkelijk te onderhouden is.

Verder is het belangrijk om een vloerkleed af te stemmen op het type betonvloer. Voor gevlinderd beton kan een laagpolig tapijt de strakke lijnen accentueren. Bij ruwere betonoppervlakken is een hoogpolig kleed wellicht comfortabeler en beter geschikt om oneffenheden te verbergen.

Vloerkleden voor een betonnen buitenruimte

Niet alleen binnenruimtes profiteren van de warmte en stijl die een vloerkleed kan bieden; betonnen buitenruimtes zoals terrassen en balkons kunnen ook goed gebruik maken van een vloerkleed. Bij het zoeken naar een geschikt vloerkleed voor een buitenruimte is het belangrijk om te kiezen voor Uv-bestendige materialen. Verder is een platgewoven tapijt handig omdat het snel droogt na regen en eenvoudig te reinigen is.

Beton vlinderen buiten
Een betonvloer buiten

Een vloerkleed op een betonvloer met vloerverwarming

Heeft u een betonvloer met vloerverwarming? Ook dan kunt u kiezen voor een vloerkleed voor extra comfort. Ook hierbij is het belangrijk om een aantal aspecten te overwegen. Ten eerste kunt u kiezen voor een laagpolig vloerkleed. Een laagpolig tapijt laat de warmte gemakkelijker door. Hierdoor blijft niet alleen de betonvloer warm, maar wordt de warmte ook gelijkmatig verdeeld.

Verder moet u nadenken over het juiste materiaal. Kies voor warmtegeleidende materialen die de warmte goed doorlaten. Echter, vloerkleden met een backing die eraan gelijmd is, kunnen mogelijk loslaten. Om deze reden is het belangrijk dat er een antislip tapijt onder het vloerkleed wordt gelegd.

Als laatste is het belangrijk dat u goed op het materiaal van het vloerkleed let, omdat door de warmte een vloerkleed snel kan uitdrogen. Dit resulteert in een kleed met veel pluis. Om deze droogte en pluis te voorkomen is het belangrijk om hierbij de luchtvochtigheid in de kamer in de gaten te houden. Voor een optimale match met vloerverwarming kiest u dus voor een luchtig en warmte doorlatend vloerkleed.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een betonvloer in uw woning en/of wilt u meer weten? Kom in contact met onze experts of lees meer op onze ‘woonbeton’ pagina.

The Concrete Factory

Onze experts staan voor u klaar om te helpen met al uw vraagstukken over beton.