onze vloeren zijn 100% Groen
Duurzame materialen
Binnen een dag klaar
Hoge kwaliteit producten
Vorige

Vlekken uit beton verwijderen, hoe doe ik dat?

Een vlek in uw beton? Het kan iedereen overkomen. Terwijl u nog zo voorzichtig doet met uw betonvloer. Een ongeluk zit in een kleine hoek en een vlek in je vloer is zo gemaakt. Hoe krijg je deze vlek zo snel mogelijk weer uit het beton? In dit artikel geven we tips voor het verwijderen van vlekken uit beton en hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen.

Snel een nieuwe vlek uit beton verwijderen

De allereerste en goedkoopste manier voor het verwijderen van vlekken uit beton is er eentje waar u de spullen (waarschijnlijk) al voor in huis heeft. Wat u hiervoor nodig heeft is een zachte doek en kokend water. Een nieuwe vlek is nog niet vastgekoekt aan het beton en kan al snel worden verwijderd met warm water. Leg zo snel mogelijk het zachte doek op de vlek en giet het water over het doek. Is de vlek na één keer niet helemaal weg? Probeer deze methode enkele keren totdat de vlek weg is.

Gebruik dit niet bij het schoonmaken van uw beton

De tips in dit artikel helpen u bij het schoonmaken van uw beton in het geval van vlekken of aanslag. Naast deze tips willen we u erop attenderen dat u de volgende punten in acht neemt tijdens het schoonmaken:

  • Gebruik geen hogedrukspuit – Wanneer u een hogedrukspuit gebruikt om uw betonvloer schoon te maken is er een grote kans dat u de beschermlagen van het beton wegspuit.
  • Gebruik geen stoomreiniger – De stoom van een stoomreiniger dringt in de impregneerlaag en kan deze beschadigen.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen – Bijtende schoonmaakmiddelen zoals chloor kunnen lelijke vlekken veroorzaken. Maak gebruik van PH-neutrale zeep.

Meest vervelende vlekken in beton

Voornamelijk zwaar gepigmenteerde producten (rode wijn), zuren (bijtend) en vetvlekken zijn de grootste boosdoeners en de meest vervelende vlekken om uit beton te halen. In principe kan alles wat in een betonvloer trekt er ook weer uit, mits deze is geïmpregneerd.

Door uw vloer te laten impregneren worden de open poriën in de betonvloer als ware dichtgekristalliseerd. The Concrete Factory impregneert de betonvloer en behandelt hem daarnaast met polymeer. Dit is een vlek beschermende laag die op den duur van de vloer wordt afgelopen. Deze laag is ongeveer drie jaar houdbaar en hoeft daarna niet opnieuw te worden gelegd, aangezien in deze tijd de impregneer optimaal is ingewerkt en de vloer daardoor beschermd is. Deze vlek beschermende laag (polymeer) beschermt de vloer grotendeels tegen het intrekken van vuil en vet.

Zwaar gepigmenteerde producten

Alsnog kan het gebeuren dat er een vlek ontstaat door een zwaar gepigmenteerd product zoals voornamelijk rode wijn, maar denk ook aan kerrie of mosterd. Het mooiste is om de vloer met water te laten weken. Iedere keer dat de vloer in aanraking komt met water zet dit het impregneermiddel weer in werking en weekt de vlek er als het ware uit. Dit proces duurt ongeveer een maand, maar dan zie je er niets meer van. In een bouwmarkt vind je wel kleurvlekken verwijderaar voor betonvloeren, dit is zeer agressief spul (bleekt) en raden we ook niet aan. Wel verwijder je hiermee direct de vlek uit de vloer.

Zuren

Verder kan de vloer niet tegen zuren omdat het een kalkhoudend product is en dat de toplaag van de betonvloer aantast. Doordat de vloer door het impregneren keihard is geworden polijst je hem als het ware door ingebruikname. Er overheen lopen is het beste advies voor een zure vlek. Mocht er echt een grote plek zijn ontstaan kunnen wij dit polijsten met een polijstmachine. In principe zou je een betonvloer nooit hoeven te polijsten, aangezien je dan de toplaag van de vloer eraf schuurt en op den duur kiezels in het zicht krijgt.

Vetvlekken verwijderen

Ook vetvlekken verdwijnen op den duur na veelvuldig weken met water, dit duurt echter wel een tijdje. Water en vet reageren nou eenmaal slecht met elkaar. Hiervoor raden wij aan een schoonmaakmiddel te gebruiken die PH neutraal is. Gebruik geen zuur of alkalisch schoonmaakproduct. Dit kan de cementgebonden structuur van uw vloer en de werking van het impregneermiddel aantasten.

Schoonmaakmiddel voor een vuile betonvloer

U moet een betonvloer nooit schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen, maar welk middel werkt dan wel? Wij raden aan om uw betonvloer één keer per week te reinigen met een PH-neutraal schoonmaakmiddel zoals The Concrete Cleaner. The Concrete Cleaner is speciaal ontwikkeld voor het onderhouden van zichtbetonvloeren. De zeep biedt iedere keer weer extra bescherming en zal zich vastpakken aan de poriën van het beton. Tijdens het schoonmaken van uw beton, voegt het schoonmaakmiddel een bescherming toe aan uw vloer.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Om hardnekkige vlekken uit uw beton te verwijderen heeft u meerdere opties. Allereerst raden wij aan om uw vloer preventief te beschermen tegen hardnekkige vlekken. Dit doet u bijvoorbeeld door deze te laten impregneren.

Heeft u toch last van hardnekkige vlekken die niet weg gaan met een doek en warm water? Gebruik een PH-neutraal schoonmaakmiddel. Dit schoonmaakmiddel onttrekt de vlekken uit uw betonvloer en maakt deze weer schoon.

Het kan zijn dat de vlek dermate in uw beton is getrokken dat schoonmaken helaas geen optie meer is. In dat geval zou de betonvloer geschuurd en gepolijst moeten worden, hierover leest u meer op deze pagina.

Preventief beschermen tegen vlekken

Om op lange termijn vlekken op uw betonvloer te vermijden raden wij aan deze bij plaatsing te impregneren of te coaten. Beton is van zichzelf namelijk niet waterdicht. Door een beschermende laag aan te brengen wordt de vloer bestand tegen vocht, vet en vuil.

Impregneren is de vloer waterafstotend, schimmel- en vuilwerend of brandvertragend maken door deze te doordringen met een beschermende stof. Bij coating wordt er een laag bovenop de vloer aangebracht die het beton beschermt.

Daarnaast zijn er verschillende vormen van onderhoud die wij aanraden bij te houden voor de levensduur van uw betonvloer. Lees alles over het onderhouden van uw betonvloer op deze pagina.

Schoonmaakadvies van de professional

Is uw situatie anders of komt u liever in contact met een professional om de vlekken uit uw vloer te verwijderen? Neem contact met ons op voor een persoonlijke aanpak. Wij helpen u graag met het perfectioneren van uw betonvloer.

Snel antwoord op uw veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste mijn betonvloer onderhouden?

Voor de dagelijkse/wekelijkse schoonmaak raden wij aan een emmer met lauw water te gebruiken met een beetje zeep. Gebruik hiervoor wel natuurlijke (of PH-neutrale) zeep.

Kan beton tegen azijn?

Nee, wij raden u af uw betonvloer te reinigen met azijn. Azijn breekt kalk af wat in beton zit.

Hoe vaak moet ik mijn betonvloer laten polijsten?

In principe zou u een betonvloer nooit hoeven te polijsten aangezien u dan de toplaag van de vloer af schuurt en u op den duur kiezels in het zicht krijgt.

Wat is de beste manier om stof en vuil van mijn betonvloer te verwijderen?

Door de betonvloer tijdig en met regelmaat te stofzuigen voorkomt u dat stof en vuil krassen in uw vloer maken. Gebruik voor het stofzuigen van uw betonvloer een mondstuk met zachte borstel om krassen te voorkomen.

Hoe voorkom ik schimmel op mijn betonvloer?

Door de vloer te impregneren en deze goed te onderhouden voorkomt u dat schimmel op de vloer komt.

The Concrete Factory

Onze experts staan voor u klaar om te helpen met al uw vraagstukken over beton.