Als specialist in betonvloeren weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om een goed geïsoleerde vloer te hebben. Daarom letten we bij het storten van de betonvloer altijd goed op de isolatie. We gaan op deze pagina dieper in op het isoleren van een betonvloer en de voordelen hiervan.
Waarom een betonvloer isoleren?
Er zijn verschillende redenen waarom het isoleren van een betonvloer goed is voor de vloer en het gebruik. Eén van de belangrijkste redenen is dat het isoleren van de betonvloer zorgt voor een stijging van het wooncomfort. Een goed geïsoleerde vloer voelt warmer aan en voorkomt dat er kou vanuit de grond omhoog komt. Dit zorgt voor een aangename temperatuur in huis waardoor je koude voeten voorkomt, vooral in de koudere maanden.
Daarnaast zorgt het isoleren van een betonvloer voor een daling in energiekosten. Een goed geïsoleerde betonvloer houdt de warmte beter vast, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Hierdoor bespaart u niet alleen in kosten, het is ook nog eens goed voor het milieu.
Een ander voordeel is dat een geïsoleerde betonvloer bijdraagt aan een betere luchtvochtigheidsgraad in huis. Door vocht vanuit de kruipruimte tegen te gaan, voorkomen we schimmelvorming en ontstaat er een gezonder leefklimaat.
Drie mogelijkheden voor betonnen vloer isoleren
Bij het na-isoleren van uw betonvloer zijn er drie verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de vloer, de ondergrond en de ligging van de vloer. Deze mogelijkheden zijn:
- Isolatie van de bovenkant.
- Isolatie van de onderzijde.
- Bodemisolatie.
De dikte van de isolatie is afhankelijk van onder andere de gekozen methode en isolatiemateriaal. Zo is er bij bodemisolatie een dikte van 20 tot 30 centimeter nodig terwijl isolatieplaten met een dikte van 8 centimeter voldoende zijn voor boven- en onderzijde isolatie.
Betonvloer isoleren: de onderkant
Een betonvloer kan via de kruipruimte aan de onderkant worden geïsoleerd. De vakmannen van TheConcreteFactory kunnen de onderzijde van de vloer bereiken via de kruipruimte. Bij een kruipruimte wordt EPS (piepschuim) het vaakst gebruikt. Deze platen hebben een sterke isolatiewaarde.
Betonvloer isoleren: de bovenkant
Een betonvloer op zand isoleren gaat via de bovenkant. Omdat de onderzijde van de vloer niet geïsoleerd kan worden, wordt de bovenkant geïsoleerd. Houd er rekening mee dat de vloer een aantal centimeter zal verhogen.
Betonvloer isoleren: bodemisolatie
Bodemisolatie houdt in dat de bodem van de kruipruimte wordt bedekt met isolatiemateriaal. Deze isolatie blijft drijven zodra het grondwaterpeil stijgt, waardoor de isolatiewaarde niet verloren gaat. Met bodemisolatie voorkomt u dat kou en vocht van de grond uitgestraalt wordt naar uw betonvloer.
Isoleren van betonvloer met kruipruimte
Bij het isoleren van een betonvloer gebruiken we verschillende soorten isolatieplaten zoals XPS, EPS en PIR isolatie. Voordat we beginnen met het isoleren van uw betonvloer controleren we eerst de kruipruimte. Deze mag niet te vochtig zijn. Vervolgens maken we het vloeroppervlak vrij van stof en plaatsen we de bevestigingspennen.
Hierna plaatsen we de op maat gemaakte isolatieplaten tegen de onderkant van het vloeroppervlak. Dit zorgt voor een goede isolatie en voorkomt dat kou vanuit de kruipruimte omhoog komt. Tot slot isoleren we het vloerluik met een zelfklevend tochtband om ervoor te zorgen dat ook daar geen koude lucht binnenkomt.
Het isoleren van een betonvloer is een secuur proces en het is daarom belangrijk dat dit wordt uitgevoerd door een specialist. Met meer dan 15 jaar ervaring in het isoleren van betonvloeren weten wij precies wat nodig is voor een goede betonvloer isolatie. Lees meer over kruipruimte isolatie.
Welk materiaal voor betonvloer isoleren?
Welk isolatiemateriaal het beste is aan te brengen voor uw betonvloer, is afhankelijk van de situatie. Zo houden we rekening met de techniek die wordt toegepast en hoeveel ruimte de eventuele kruipruimte bevat. Doorgaans gebruiken we de volgende drie isolatiematerialen voor het isoleren van een betonvloer.
XPS – Geëxtrudeerd polystyreen
XPS is opgewassen tegen een hoge belasting. Wanneer er veel druk op de vloer staat, is XPS het isolatiemateriaal naar keuze. Daarnaast is XPS vochtafstotend en schimmelbestendig. Dit maakt XPS zeer geschikt voor betonvloeren in de kelder of andere zwaarbelaste, vochtige ruimtes.
EPS – Geëxpandeerd polystyreen
Met genoeg ruimte onder uw betonvloer gaat de keuze snel naar geëxpandeerd polystyreen (EPS) of beter bekend als piepschuim. EPS is goedkoop en betrouwbaar en in veel verschillende diktes te verkrijgen. Bij betonvloer isolatie in kruipruimtes wordt vaak voor dikke EPS-platen gekozen. EPS is geschikt om te gebruiken onder betonvloeren maar kan ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer.
PIR – Polyisocyanuraat
Polyisocyanuraat of PIR is hard kunststofschuim wat tegenwoordig het populairste materiaal is voor isolatie wegens de hoge isolatiewaarde en gemak van plaatsing aan de onderkant van een betonvloer. PIR-platen bevatten een aluminium toplaag die kou en vocht buiten uw huis houdt. Dit materiaal is erg dun en kan eenvoudig tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden.
Betonvloer isolatie aanbrengen en besparen op uw energierekening?
Uw bestaande of nieuwe betonvloer laten isoleren door de experts van TheConcreteFactory? Wij leveren onze betonvloeren met 20 jaar garantie! Zo bent u verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige vloer die jarenlang meegaat en bespaart u direct op uw energierekening! Neem contact op via het contactformulier.
Onze diensten
Naast het isoleren van bestaande en nieuwe betonvloeren bieden wij nog meer diensten aan met betrekking tot betonvloeren. Zo kunt u bij ons terecht voor onder andere het volgende:
Hoeveel kost het isoleren van een betonvloer gemiddeld?
De kosten voor het isoleren van een betonvloer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van de vloer en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs van ongeveer €15 tot €50 per vierkante meter, inclusief arbeidskosten.
Wat is de beste isolatiemethode voor mijn betonvloer?
De beste isolatiemethode voor uw betonvloer hangt af van verschillende factoren, zoals uw specifieke isolatiebehoeften, het beschikbare budget en de constructie van de vloer. Er zijn verschillende methoden mogelijk, zoals het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop de vloer, het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte of het gebruik van isolerende chape. Een professionele isolatiespecialist kan u helpen bij het bepalen van de beste methode voor uw situatie.