Bij het storten van een betonvloer kan deze gevlinderd worden om de structuur van het gestorte beton te verstevigen. Daarnaast is gevlinderd beton erg populair als vloerafwerking voor de uitstraling. Meer weten over de gevlinderde betonvloer? In dit artikel geven we antwoord op 9 vragen over het vlinderen van beton.

over ons concrete

Wat is beton vlinderen?

Beton vlinderen is het afwerken van nieuw gestort beton. Dit wordt ook wel polieren of monolitisch afwerken genoemd. Dit wordt gedaan met een vlindermachine, een apparaat met bladen die draaiende bewegingen maakt over de vloer. Door deze draaiende beweging over de vloer wordt het beton steeds gladder en dichter van structuur. Het vlinderen van beton met een vlindermachine zorgt er dus voor dat grove delen naar beneden worden geduwd en kleine oneffenheden verdwijnen. Hierdoor geniet u van een gladde, verdichte toplaag.

Waarom beton vlinderen?

Door het gestorte beton te vlinderen ontstaat er een gladde, verdichte afwerking. Wanneer de betonvloer niet wordt gevlinderd, blijft de vloer onbewerkt en dus ruw. De voornaamste redenen van het vlinderen van beton zijn de afwerking en de uitstraling. Het beton wordt verstevigd en krijgt een strakke uitstraling.

Wat kost beton vlinderen?

De kosten van het vlinderen van beton verschilt per situatie. Wij vlinderen de betonvloer na het storten. Er wordt gekeken naar de huidige situatie, de dikte van de te storten vloer en naar de voorbereidingswerkzaamheden. Vervolgens ontvangt u een offerte op maat. De vierkante meterprijs is voor zowel het storten als vlinderen van het beton. Wij adviseren onze klanten om rekening te houden met een bedrag van €55,- tot €120,- per m².

Benieuwd wat beton vlinderen voor u kost?

Ontvang een offerte op maat!

Wat zijn de stappen van het vlinderen van beton?

Nadat de betonvloer is gestort, begint deze met uitharden. Het vlinderen van beton kan gaan beginnen zodra de betonvloer beloopbaar is. De nieuwe betonvloer moet namelijk het gewicht van de vlindermachine kunnen dragen zonder dat het beton inzakt. Ongeveer 30 minuten na het storten ontstaat er een laagje water op het beton. Wanneer deze waterlaag is verdwenen is het beton meestal stevig genoeg om te belopen.

Het vlinderen van beton doen we met een vlindermachine. Bij het starten van het vlinderen gebruiken we een ronde plaat waarmee we het draagvlak vergroten als het beton nog deels nat is. Hiermee schuren we de betonvloer om grote, grove delen naar beneden te duwen en oneffenheden te verwijderen.

Vervolgens gebruiken we spanen of bladen om de vloer te vlinderen. Deze bladen zitten aan een verstelbaar onderstel vast op de vlindermachine. Met verschillende bladen creëren we verschillende dichtheden. Deze stap van het vlinderen herhalen we totdat het gewenste resultaat is bereikt.

vloer vlinderen

Hoe vaak moet beton worden gevlinderd?

De betonvloer wordt enkel gevlinderd vlak na het storten van het beton. Hoeveel keren de gehele vloer wordt gevlinderd hangt af van het gewenste resultaat dat u wilt bereiken. Tussen elke behandeling (een volledige keer vlinderen) wordt even gewacht zodat het beton kan uitharden.

Wat is de droogtijd van een gevlinderde betonvloer?

Tussen iedere behandeling van de vlindermachine wordt er enige tijd gewacht zodat het beton de tijd heeft om uit te harden. Zodra het vlinderen klaar is en het gewenste resultaat is bereikt, wachten we tot de betonvloer is gedroogd. Afhankelijk van de temperatuur en of de vloer binnen of buiten is gestort en gevlinderd heeft een gevlinderde betonvloer een andere droogtijd. Het kan tot wel 24 uur na het vlinderen duren totdat de betonvloer compleet is gedroogd.

Hoe wordt een gevlinderde betonvloer op kleur gebracht?

Voor het op kleur maken van een betonvloer tijdens het vlinderen maken we gebruik van kleurpigmenten. Deze kleurpigmenten worden tijdens het vlinderen in het beton gestrooid. Door het vlinderen worden de kleurpigmenten in het beton gewreven. De gewenste kleur zal samen met de betonvloer uitharden waardoor de kleur niet zal slijten. Lees meer over een gekleurde betonvloer.

Wat is het verschil tussen vlinderen binnen en buiten?

Het vlinderen van beton buiten gaat op dezelfde wijze als bij het vlinderen binnen. Wel zijn er enkele dingen afhankelijk van bijvoorbeeld het weer. Als het regent, zal de afspraak in overleg worden verzet. Ook zit het verschil tussen een betonvloer binnen en buiten hem vooral in het storten van de vloer. Zo moet er buiten een bekisting worden gesteld en afschot worden aangebracht. Het vlinder proces blijft gelijk.

beton vlinderen buiten

Zelf beton vlinderen, is dat mogelijk?

Zelf beton vlinderen is een zware klus waar aardig wat kracht bij komt kijken. De vlindermachines zijn krachtige apparaten en moeten goed onder controle worden gehouden. De vlindermachines hebben meerdere standen en instellingen, dus enige kennis van dit apparaat is een vereiste. Los daarvan moet u uiteraard een vlindermachine kopen of huren. Het is dus mogelijk zelf beton te vlinderen, maar voor het beste resultaat raden wij aan een professional in te huren.

Uw beton laten vlinderen door de specialist?

Ontvang een offerte op maat!