onze vloeren zijn 100% Groen
Duurzame materialen
Binnen een dag klaar
Hoge kwaliteit producten
Vorige

Beton vlinderen: antwoord op 9 vragen over het vlinderen van beton

Een betonvloer kun je, door hem te vlinderen, direct afwerken tot eindvloer. Het voordeel hiervan is dat je je dek- en eindvloer in 1 hebt. Er hoeft dus geen andere eindafwerking meer op te worden aangebracht zoals tegels, hout of PVC. Zeker wanneer er al een beton- of dekvloer moet worden aangebracht, zoals bij nieuw – of verbouwprojecten en grondige renovatie, is dit een goedkopere keuze. Je bespaart jezelf hiermee namelijk de kosten voor een andere eindafwerking, en niet te vergeten de kosten voor het aanbrengen hiervan.

Het grote voordeel van beton is dat het enorm sterk is, waardoor het vaak in grote industriehallen wordt toegepast, maar ook in winkels zoals Ikea, Mediamarkt en Bauhaus ligt vaak een betonvloer. Maar de toepassingen zijn eindeloos, ook garagevloeren, boerenschuren, terrassen en natuurlijk woonvloeren behoren tot de mogelijkheden.

Hieronder geven we antwoord op 9 vragen over beton:

The Concrete Factory

Wat is beton vlinderen?

Beton vlinderen is het afwerken van nieuw gestort beton. Dit wordt ook wel polieren of monolitisch afwerken genoemd. Dit wordt gedaan met een vlindermachine, een apparaat met bladen die draaiende bewegingen maakt over de vloer. Door deze draaiende beweging over de vloer wordt het beton steeds gladder en dichter van structuur. Het vlinderen van beton met een vlindermachine zorgt er dus voor dat grove delen naar beneden worden geduwd en kleine oneffenheden verdwijnen. Hierdoor geniet u van een gladde, verdichte toplaag.

Waarom beton vlinderen?

Door het gestorte beton te vlinderen ontstaat er een gladde, verdichte afwerking. Hierdoor kun je de vloer direct als eindvloer gebruiken. Wanneer de betonvloer niet wordt gevlinderd, blijft de vloer onbewerkt en dus ruw. Hier zal je dus nog een andere eindafwerking op moeten aanbrengen. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld PVC zal de vloer eerst moeten worden geëgaliseerd. Dit is een prijzige aangelegenheid. Wanneer je de vloer direct licht laat vlinderen, bespaar je je deze kosten.

De voornaamste redenen van het vlinderen van beton zijn de afwerking en de uitstraling. Het beton wordt verstevigd en krijgt een strakke uitstraling.

Wat kost beton vlinderen?

De kosten voor het vlinderen van beton verschilt per situatie. Wij vlinderen de betonvloer na het storten en leveren ook het beton zelf. Er wordt gekeken naar de huidige situatie, de dikte van de te storten vloer en naar de voorbereidingswerkzaamheden. Vervolgens ontvangt u een offerte op maat. De vierkante meterprijs is voor zowel het leveren, storten als vlinderen van het beton. Wij adviseren onze klanten om rekening te houden met een bedrag van €55,- tot €120,- per m². Omdat het beton in het zicht blijft, is het juiste mengsel heel belangrijk. Anders bestaat er namelijk kans op betonverontreiniging en op deze manier kunnen wij de kleurechtheid van onze vloeren controleren.

Wat zijn de stappen van het vlinderen van beton?

Nadat de betonvloer is gestort, begint deze met uitharden. Het vlinderen van beton kan gaan beginnen zodra de betonvloer beloopbaar is. De nieuwe betonvloer moet namelijk het gewicht van de vlindermachine kunnen dragen zonder dat het beton inzakt. Ongeveer 30 minuten na het storten ontstaat er een laagje water op het beton. Wanneer deze waterlaag is verdwenen is het beton meestal stevig genoeg om te belopen.

Het vlinderen van beton doen we met een vlindermachine. Bij het starten van het vlinderen gebruiken we een ronde plaat waarmee we het draagvlak vergroten als het beton nog deels nat is. Hiermee schuren we de betonvloer om grote, grove delen naar beneden te duwen en oneffenheden te verwijderen.

Vervolgens gebruiken we spanen of bladen om de vloer te vlinderen. Deze bladen zitten aan een verstelbaar onderstel vast op de vlindermachine. Met verschillende bladen creëren we verschillende dichtheden. Deze stap van het vlinderen herhalen we totdat het gewenste resultaat is bereikt. Niet alle kanten kun je bereiken met een vlindermachine, dit is handwerk en dat is echt maatwerk. The Concrete Factory onderscheidt zich in de kwaliteit van het kantwerk, wat nagenoeg niet te onderscheiden is van de machinaal afgewerkte vlakken.

Betonvloer vlinderen

Hoe vaak moet beton worden gevlinderd?

De betonvloer wordt enkel gevlinderd vlak na het storten van het beton. Hoeveel keren de gehele vloer wordt gevlinderd hangt af van het gewenste resultaat dat u wilt bereiken. Tussen elke behandeling (een volledige keer vlinderen) wordt even gewacht zodat het beton kan uitharden. Afhankelijk van de temperatuur zijn we hier gemiddeld een volle dag mee bezig. We komen vaak rond 6:30 in de ochtend, en vertrekken rond 21:00 in de avond. In de winterperiode kan dit zelfs nog wel stukken later worden!

Wat is de droogtijd van een gevlinderde betonvloer?

Tussen iedere behandeling van de vlindermachine wordt er enige tijd gewacht zodat het beton de tijd heeft om uit te harden. Zodra het vlinderen klaar is en het gewenste resultaat is bereikt, wachten we tot de betonvloer is gedroogd. Afhankelijk van de temperatuur en of de vloer binnen of buiten is gestort en gevlinderd heeft een gevlinderde betonvloer een andere droogtijd. We vragen van onze klanten om de dag na het storten niet op de vloer te lopen. De dag daarna mag de vloer worden afgedekt met geplastificeerd stucloper. Dan kun je er gewoon overheen lopen en de vloer gebruiken. Je kunt zelfs gewoon verder met de bouwwerkzaamheden. De uiteindelijke droogtijd van het beton die wij hanteren is ca. 1 maand. Maar voordat de betonvloer zijn uiteindelijke kleurstelling heeft bereikt, ben je soms wel een jaar verder!

Hoe wordt een gevlinderde betonvloer op kleur gebracht?

Voor het op kleur maken van een betonvloer tijdens het vlinderen maken we gebruik van kleurpigmenten. Deze kleurpigmenten worden al bij de betoncentrale aan het beton toegevoegd, zodat het beton door en door wordt gekleurd. Hierdoor kunnen wij de beste kleurgarantie afgeven. Het alternatief hierop is het instrooien van het pigment. Hieraan kleven diverse nadelen, zoals het niet kunnen garanderen van de uiteindelijke kleur, het risico op slijtage waardoor er grijze paden in de vloer komen en het aantasten van de samenstelling van het beton. De toplaag kan hierdoor poreus worden. Uiteindelijk kunnen wij nooit 100% kleurgarantie geven, de kleurstelling van het beton wordt mede bepaald door de buitentemperatuur en de afwerking. Dit maakt iedere vloer uniek. Lees meer over een gekleurde betonvloer.

Wat is het verschil tussen vlinderen binnen en buiten?

Het vlinderen van beton buiten gaat op dezelfde wijze als bij het vlinderen binnen. Wel zijn we hierbij afhankelijk van bijvoorbeeld het weer. Als het regent, zal de afspraak in overleg worden verzet. Wanneer het boven de 25 graden is of onder de 5 graden kunnen wij ook geen buitenvloeren afwerken. Ook zit het verschil tussen een betonvloer binnen en buiten hem vooral in het storten van de vloer. Zo moet er buiten een bekisting worden gesteld en afschot worden aangebracht. Eventueel dient er ook voorbereidend grondwerk te worden verricht. Het vlinderproces blijft gelijk.

Beton vlinderen buiten

Zelf beton vlinderen, is dat mogelijk?

Zelf beton vlinderen is een zware klus waar aardig wat kracht bij komt kijken. De vlindermachines zijn krachtige apparaten en moeten goed onder controle worden gehouden. De vlindermachines hebben meerdere standen en instellingen, dus enige kennis van dit apparaat is een vereiste. Los daarvan moet u uiteraard een vlindermachine kopen of huren. Het is dus mogelijk zelf beton te vlinderen, maar voor het beste resultaat raden wij aan een professional in te huren. Ook de vlakheid van het beton is belangrijk, wij storten het beton met een laser en garanderen hiermee de maximale vlakheidsklasse volgens NEN 2747.

The Concrete Factory

Onze experts staan voor u klaar om te helpen met al uw vraagstukken over beton.